OLEJE
Vo chvíli, keď beriete do ruky olej, chystáte sa venovať čas sebe alebo svojim blízkym. Dnes varíte vy. Iba vy viete skombinovať chute tak, ako ich máte radi a ako ich od vás pozná vaše okolie. Do varenia jednoducho vkladáte časť seba, a preto sa oplatí mať po ruke poctivý základ.
Rastlinné oleje BELL sú skvelou voľbou na každodenné varenie. V ponuke máme slnečnicový a repkový olej, ale aj špeciálny olej s maslovou príchuťou, ktorý prevoňá vyprážanie aj sladké pečenie. Určite si zaobstarajte aj fritovací olej, ktorý je vhodný na dlouhodobé smažení, fritovanie a grilovanie, pri ktorých sa bežný olej môže ľahko prepáliť.
Repkový olej alebo slnečnicový?
Oba druhy sú vhodné ako základné oleje na varenie a pečenie, pretože majú priaznivo nízky obsah nasýtených mastných kyselín, na rozdiel od tropických olejov alebo živočíšnych tukov. Pri použití repkového oleja si navyše môžete odškrtnúť príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré často v našom jedálničku chýbajú.
Repkový olej je všestranný, pretože zvláda vyššie teplotné zaťaženie bez toho, aby sa znehodnotil a vytváral zdraviu škodlivé látky. Môžete na ňom aj krátko vyprážať, zatiaľ čo slnečnicový olej sa hodí skôr na ľahšiu tepelnú úpravu, ako je restovanie – samozrejme za predpokladu, že ide o rafinované varianty olejov. Existuje však špeciálna odroda slnečnicového oleja nazývaná „High Oleic“, ktorá má naopak vynikajúce vlastnosti pri vyprážaní. Túto variantu nájdete v olejoch označovaných ako fritovacie, pričom tvorí dôležitú zložku aj v našom oleji BELL fritovací.