Jednoduchá na prípravu, no napriek tomu vynikajúca. Bábovka je skvelá aj na slávnostné príležitosti, pretože už len jemne pocukrovaná vyzerá veľmi elegantne.
Tvar je celé tajomstvo
Možno vašu formu dedíte v rodine po generácie, možno vlastníte jednu z menej tradičných moderných variant. Tvar je však v každom prípade kľúčový a úspech závisí od toho, či bábovku jednoducho vyklopíte z formy.
Olej v spreji je špeciálne navrhnutý tak, aby úplne nahradil vymastenie
Sprejový olej si skvele poradí aj s veľmi členitými povrchmi, jeho rozprašovač nevynechá ani jeden záhyb. Olej na pečenie BELL je obohatený o separačnú zložku, ktorá zabezpečí, že sa cesto neprilepí k forme, a úplne tak nahradí pracné vymastenie. Najväčšia výzva pri pečení bábovky a neistota úspechu sa tým pre vás navždy vytratí a vy si môžete už len užívať vaše pečenie.
Základný recept: Jednoduchá a rýchla bábovka
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- ¾ hrnčeka cukru
- 1 balenie vanilkového cukru (môže sa vynechať)
- ½ hrnčeka oleja (skvele sa hodí BELL slnečnicový alebo repkový, prípadně BELL s príchuťou maslovou)
- 1 hrnček mlieka
- 2 vajcia
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 lyžice kakaa
- Nastrúhaná kôra z 1 bio citróna (môže sa vynechať)
Postup:
- Vymiešajte cukor s vajcami, pridajte ostatné ingrediencie.
- Rozdeľte cesto do dvoch misiek – do jednej pridajte kakao, aby vznikla čokoládová časť, a do druhej môžete pridať nastrúhanú citrónovú kôru.
- Vystriekajte formu Olejom v spreji na pečenie BELL a postupne do nej vlejte svetlé a tmavé cesto. Na vytvorenie „mramorového“ efektu párkrát prejdite cesto varechou.
- Pečte na 180°C približne 45 minút alebo podľa potreby.
- Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť, aby sa pri vyklápaní nepotrhala. Počas chladenia ju môžete prikryť utierkou.
Bábovka bez vajec – banánová bábovka je osviežujúcou zmenou
Banánová bábovka má veľmi príjemnú chuť. Možnosť pripraviť ju aj bez vajec je príjemným bonusom.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- ¾ hrnčeka cukru
- 2 vajcia (môžu sa vynechať)
- ½ hrnčeka oleja (skvele sa hodí BELL slnečnicový alebo repkový, prípadně BELL s príchuťou maslovou)
- ½ hrnčeka mlieka alebo malý téglik bieleho jogurtu
- 2 – 3 roztlačené zrelé banány (nebojte sa použiť aj zhnednuté banány, tie sú na bábovku ideálne)
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 100 g nalámanej čokolády (môže sa vynechať)
Postup:
- Vymiešajte cukor s roztlačenými banánmi, pridajte ostatné ingrediencie.
- Vystriekajte formu Olejom v spreji na pečenie BELL a vlejte do nej hotové cesto.
- Pečte na 180°C približne 45 minút alebo podľa potreby.
- Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť, aby sa pri vyklápaní nepotrhala. Počas chladenia ju môžete prikryť utierkou.
Tip: Banánovú bábovku môžete pripraviť aj ako klasickú mramorovú – namiesto kúskov čokolády pridajte do časti cesta kakao, podobne ako pri základnom recepte na jednoduchú a rýchlu bábovku.
Tvarohová bábovka s krupicou
Táto varianta má silnú tradíciu. Dá sa pripraviť aj jednoduchším spôsobom podľa vzoru základného receptu na jednoduchú a rýchlu bábovku (maslo nahradíme olejom), ale trocha práce navyše pri šľahaní sa na celkovom jej výsledku prejaví.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky detskej krupice
- 1 a ½ hrnčeka cukru
- 150 g masla
- 3 vajcia
- 2 tégliky tvarohu (500 g)
- Štipka soli
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 bio citrón – nastrúhaná kôra a trochu vyžmýkanej šťavy
Postup:
- Vyšľahajte zmäknuté maslo, cukor a žĺtky do svetlej peny, pridajte citrónovú kôru, šťavu a tvaroh so štipkou soli.
- Pridajte krupicu s kypriacim práškom (najprv ich premiešajte) a nakoniec jemne zapracujte vyšľahané bielky.
- Vystriekajte formu Olejom v spreji na pečenie BELL a vlejte do nej hotové cesto.
- Pečte na 180°C približne 45 minút alebo podľa potreby.
- Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť, aby sa pri vyklápaní nepotrhala. Počas chladenia ju môžete prikryť utierkou.
Nájdite si tú svoju – bábovka vždy inak
Predstavili sme vám tri chuťovo veľmi odlišné bábovky. Tu to však nekončí – stačí pridať niečo navyše a vznikne nová, originálna varianta. Vyskúšajte pridať do receptu napríklad:
- Pomaranč (pridajte do cesta kôru a trochu šťavy z 1 bio pomaranča)
- Mak (nahraďte kakao hrnčekom mletého maku)
- Kokos (nahraďte časť múky mletým kokosom)
- Hrozienka alebo kandizované ovocie (skvele sa hodia do tvarohovej bábovky)
- Orechy (najmä v banánovej bábovke chutia výborne)
Dobrú chuť! 😊