Recept na bábovku: vždy jednoducho „vyklopíte“ z formy

Jednoduchá na prípravu, no napriek tomu vynikajúca. Bábovka je skvelá aj na slávnostné príležitosti, pretože už len jemne pocukrovaná vyzerá veľmi elegantne.

fabiol_1200

Tvar je celé tajomstvo

Možno vašu formu dedíte v rodine po generácie, možno vlastníte jednu z menej tradičných moderných variant. Tvar je však v každom prípade kľúčový a úspech závisí od toho, či bábovku jednoducho vyklopíte z formy.

Olej v spreji je špeciálne navrhnutý tak, aby úplne nahradil vymastenie

Sprejový olej si skvele poradí aj s veľmi členitými povrchmi, jeho rozprašovač nevynechá ani jeden záhyb. Olej na pečenie BELL je obohatený o separačnú zložku, ktorá zabezpečí, že sa cesto neprilepí k forme, a úplne tak nahradí pracné vymastenie. Najväčšia výzva pri pečení bábovky a neistota úspechu sa tým pre vás navždy vytratí a vy si môžete už len užívať vaše pečenie.

Základný recept: Jednoduchá a rýchla bábovka

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • ¾ hrnčeka cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru (môže sa vynechať)
  • ½ hrnčeka oleja (skvele sa hodí BELL slnečnicový alebo repkový, prípadně BELL s príchuťou maslovou)
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 2 lyžice kakaa
  • Nastrúhaná kôra z 1 bio citróna (môže sa vynechať)

Postup:

  1. Vymiešajte cukor s vajcami, pridajte ostatné ingrediencie.
  2. Rozdeľte cesto do dvoch misiek – do jednej pridajte kakao, aby vznikla čokoládová časť, a do druhej môžete pridať nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. Vystriekajte formu Olejom v spreji na pečenie BELL a postupne do nej vlejte svetlé a tmavé cesto. Na vytvorenie „mramorového“ efektu párkrát prejdite cesto varechou.
  4. Pečte na 180°C približne 45 minút alebo podľa potreby.
  5. Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť, aby sa pri vyklápaní nepotrhala. Počas chladenia ju môžete prikryť utierkou.

Bábovka bez vajec – banánová bábovka je osviežujúcou zmenou

Banánová bábovka má veľmi príjemnú chuť. Možnosť pripraviť ju aj bez vajec je príjemným bonusom.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • ¾ hrnčeka cukru
  • 2 vajcia (môžu sa vynechať)
  • ½ hrnčeka oleja (skvele sa hodí BELL slnečnicový alebo repkový, prípadně BELL s príchuťou maslovou)
  • ½ hrnčeka mlieka alebo malý téglik bieleho jogurtu
  • 2 – 3 roztlačené zrelé banány (nebojte sa použiť aj zhnednuté banány, tie sú na bábovku ideálne)
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 100 g nalámanej čokolády (môže sa vynechať)

Postup:

  1. Vymiešajte cukor s roztlačenými banánmi, pridajte ostatné ingrediencie.
  2. Vystriekajte formu Olejom v spreji na pečenie BELL a vlejte do nej hotové cesto.
  3. Pečte na 180°C približne 45 minút alebo podľa potreby.
  4. Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť, aby sa pri vyklápaní nepotrhala. Počas chladenia ju môžete prikryť utierkou.

Tip: Banánovú bábovku môžete pripraviť aj ako klasickú mramorovú – namiesto kúskov čokolády pridajte do časti cesta kakao, podobne ako pri základnom recepte na jednoduchú a rýchlu bábovku.

Tvarohová bábovka s krupicou

Táto varianta má silnú tradíciu. Dá sa pripraviť aj jednoduchším spôsobom podľa vzoru základného receptu na jednoduchú a rýchlu bábovku (maslo nahradíme olejom), ale trocha práce navyše pri šľahaní sa na celkovom jej výsledku prejaví.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky detskej krupice
  • 1 a ½ hrnčeka cukru
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • 2 tégliky tvarohu (500 g)
  • Štipka soli
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 bio citrón – nastrúhaná kôra a trochu vyžmýkanej šťavy

Postup:

  1. Vyšľahajte zmäknuté maslo, cukor a žĺtky do svetlej peny, pridajte citrónovú kôru, šťavu a tvaroh so štipkou soli.
  2. Pridajte krupicu s kypriacim práškom (najprv ich premiešajte) a nakoniec jemne zapracujte vyšľahané bielky.
  3. Vystriekajte formu Olejom v spreji na pečenie BELL a vlejte do nej hotové cesto.
  4. Pečte na 180°C približne 45 minút alebo podľa potreby.
  5. Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť, aby sa pri vyklápaní nepotrhala. Počas chladenia ju môžete prikryť utierkou.

Nájdite si tú svoju – bábovka vždy inak

Predstavili sme vám tri chuťovo veľmi odlišné bábovky. Tu to však nekončí – stačí pridať niečo navyše a vznikne nová, originálna varianta. Vyskúšajte pridať do receptu napríklad:

  • Pomaranč (pridajte do cesta kôru a trochu šťavy z 1 bio pomaranča)
  • Mak (nahraďte kakao hrnčekom mletého maku)
  • Kokos (nahraďte časť múky mletým kokosom)
  • Hrozienka alebo kandizované ovocie (skvele sa hodia do tvarohovej bábovky)
  • Orechy (najmä v banánovej bábovke chutia výborne)

Dobrú chuť! 😊