Ako najlepšie ochutiť grilované mäso, ako pripraviť jednoduchý šalát a ktorá príloha sa pri grilovaní zje ako prvá? Vďaka našim tipom nebude na vašom stole chýbať žiadny dôležitý chod. Využite pri tom ochutené oleje v spreji, ktoré dodajú každému jedlu zaujímavý akcent a spolu vytvoria z celej grilovačky bohatý chuťový zážitok.
Pekne od začiatku – grilujte na správnom oleji
Teploty pri grilovaní môžu veľmi rýchlo stúpnuť nad 180°C, čo je hraničná teplota pre klasické kuchynské oleje. Ak teplotu nekontrolujete napríklad na griloch s nastaviteľnými stupňami, odporúčame používať stabilnejšie oleje. Napríklad náš BELL fritovací alebo pre grilovanie veľmi praktický Olej v spreji - tepelne stabilný.
Grilované zemiaky
Grilovanie zemiakov síce trvá o niečo dlhšie, no pri správnom načasovaní z nich pripravíte vynikajúcu prílohu alebo chod, ktorý nadchne vašich hostí. Pripravte ich v alobale alebo pod pokrievkou grilu – dokonalú šupku dosiahnete postriekaním Olej v spreji - tepelne stabilný.
Mäso a zelenina v záplave chutí
Postriekajte hotové mäso a zeleninu vašou obľúbenou príchuťou ochuteného oleja. Bez námahy tak vytvoríte štipľavý chilli steak, cesnakové krídelká alebo bylinkami prevonané grilované papriky. Chute môžete kombinovať, takže si každý stravník príde na svoje.
Domáce vafle – to sú tie pravé vafle. Máme pre vás recept na vynikajúce nekysnuté vafle, ktoré voňajú po masle, krásne držia tvar a nelepia sa na platničku.
Olej v spreji na pomastenie platničky
Na pomastenie členitých vaflových platničiek je ideálny olej v spreji, ktorý vám umožní urobiť to rýchlo a rovnomerne. Sprejom sa nevynechá žiadny záhyb, a na celé vymastenie vďaka nemu spotrebujete oproti bežnej metóde minimum oleja, čo znamená ľahšie a menej kalorické vafle. Použite buď náš Olej v spreji na pečenie BELL, ktorý obsahuje zložku zabraňujúcu prichytenie, výborne ale funguje aj klasický repkový olej v základnej verzii alebo s maslovou príchuťou.
Čerstvo opečené lievance na raňajky dokážu hneď na začiatku dňa poriadne zdvihnúť náladu. Ich príprava však nesiem trvať večnosť, však? Máme pre vás recept na nekysnuté lievance, ktoré sme vďaka jednoduchému triku zbavili pachuti po kypriacom prášku.
Na čom opekať? Olej v spreji ušetrí čas aj kalórie
Na prípravu lievancov sa skvele hodí olej v spreji. Vymastenie panvice je s ním podstatne rýchlejšie a jednoduchšie, navyše vďaka nemu spotrebujete oproti bežným metódam minimum oleja. Lievance ho na prípravu veľa nepotrebujú a čoskoro zistíte, že doteraz ste ich zbytočne utápali v oleji a vytvárali z nich „ťažké“ jedlo.
Recept na vylepšené lievance
Tajnou ingredienciou tohto receptu je jogurt. Dokáže skvele zamaskovať pachuť po kypriacom prášku, lievance sú vďaka nemu navyše vláčnejšie a cesto nepotrebuje toľko oleja.
2 hrnčeky hladkej múky (tip: skúste občas špaldovú alebo pohánkovú múku, lievance z nich sú skvelé a dosiahnete príjemnú obmenu receptu)
Jednoduchá na prípravu, no napriek tomu vynikajúca. Bábovka je skvelá aj na slávnostné príležitosti, pretože už len jemne pocukrovaná vyzerá veľmi elegantne.
Tvar je celé tajomstvo
Možno vašu formu dedíte v rodine po generácie, možno vlastníte jednu z menej tradičných moderných variant. Tvar je však v každom prípade kľúčový a úspech závisí od toho, či bábovku jednoducho vyklopíte z formy.
Olej v spreji je špeciálne navrhnutý tak, aby úplne nahradil vymastenie
Sprejový olej si skvele poradí aj s veľmi členitými povrchmi, jeho rozprašovač nevynechá ani jeden záhyb. Olej na pečenie BELL je obohatený o separačnú zložku, ktorá zabezpečí, že sa cesto neprilepí k forme, a úplne tak nahradí pracné vymastenie. Najväčšia výzva pri pečení bábovky a neistota úspechu sa tým pre vás navždy vytratí a vy si môžete už len užívať vašepečenie.
Nastrúhaná kôra z 1 bio citróna (môže sa vynechať)
Postup:
Vymiešajte cukor s vajcami, pridajte ostatné ingrediencie.
Rozdeľte cesto do dvoch misiek – do jednej pridajte kakao, aby vznikla čokoládová časť, a do druhej môžete pridať nastrúhanú citrónovú kôru.
Vystriekajte formu Olejom v spreji na pečenie BELL a postupne do nej vlejte svetlé a tmavé cesto. Na vytvorenie „mramorového“ efektu párkrát prejdite cesto varechou.
Pečte na 180°C približne 45 minút alebo podľa potreby.
Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť, aby sa pri vyklápaní nepotrhala. Počas chladenia ju môžete prikryť utierkou.
Bábovka bez vajec – banánová bábovka je osviežujúcou zmenou
Banánová bábovka má veľmi príjemnú chuť. Možnosť pripraviť ju aj bez vajec je príjemným bonusom.
½ hrnčeka mlieka alebo malý téglik bieleho jogurtu
2 – 3 roztlačené zrelé banány (nebojte sa použiť aj zhnednuté banány, tie sú na bábovku ideálne)
1 kypriaci prášok do pečiva
100 g nalámanej čokolády (môže sa vynechať)
Postup:
Vymiešajte cukor s roztlačenými banánmi, pridajte ostatné ingrediencie.
Vystriekajte formu Olejom v spreji na pečenie BELL a vlejte do nej hotové cesto.
Pečte na 180°C približne 45 minút alebo podľa potreby.
Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť, aby sa pri vyklápaní nepotrhala. Počas chladenia ju môžete prikryť utierkou.
Tip: Banánovú bábovku môžete pripraviť aj ako klasickú mramorovú – namiesto kúskov čokolády pridajte do časti cesta kakao, podobne ako pri základnom recepte na jednoduchú a rýchlu bábovku.
Tvarohová bábovka s krupicou
Táto varianta má silnú tradíciu. Dá sa pripraviť aj jednoduchším spôsobom podľa vzoru základného receptu na jednoduchú a rýchlu bábovku (maslo nahradíme olejom), ale trocha práce navyše pri šľahaní sa na celkovom jej výsledku prejaví.
Ingrediencie:
2 hrnčeky detskej krupice
1 a ½ hrnčeka cukru
150 g masla
3 vajcia
2 tégliky tvarohu (500 g)
Štipka soli
1 kypriaci prášok do pečiva
1 bio citrón – nastrúhaná kôra a trochu vyžmýkanej šťavy
Postup:
Vyšľahajte zmäknuté maslo, cukor a žĺtky do svetlej peny, pridajte citrónovú kôru, šťavu a tvaroh so štipkou soli.
Pridajte krupicu s kypriacim práškom (najprv ich premiešajte) a nakoniec jemne zapracujte vyšľahané bielky.
Vystriekajte formu Olejom v spreji na pečenie BELL a vlejte do nej hotové cesto.
Pečte na 180°C približne 45 minút alebo podľa potreby.
Po upečení nechajte bábovku chvíľu vychladnúť, aby sa pri vyklápaní nepotrhala. Počas chladenia ju môžete prikryť utierkou.
Nájdite si tú svoju – bábovka vždy inak
Predstavili sme vám tri chuťovo veľmi odlišné bábovky. Tu to však nekončí – stačí pridať niečo navyše a vznikne nová, originálna varianta. Vyskúšajte pridať do receptu napríklad:
Pomaranč (pridajte do cesta kôru a trochu šťavy z 1 bio pomaranča)
Mak (nahraďte kakao hrnčekom mletého maku)
Kokos (nahraďte časť múky mletým kokosom)
Hrozienka alebo kandizované ovocie (skvele sa hodia do tvarohovej bábovky)
Orechy (najmä v banánovej bábovke chutia výborne)
Dobrú chuť! 😊
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu.